Nefiltrované pivo

Nefiltrované pivo vám vďaka jeho zloženiu nielen dokonale utíši smäd, ale dodá telu aj viacero zdraviu prospešných látok. V našej malej krajine sme si veľmi obľúbili pitie piva. Pri pive sa totiž človek príjemne uvoľní, porozpráva s priateľmi a príde na iné myšlienky. Väčšinou si pivo vychutnávame v obľúbenej „krčmičke“ alebo v pohodlí domova. V súčasnosti je pív vskutku neúrekom a preto si môžeme dať každý deň iný štýl piva. Najviac však máme radi klasické svetlé ležiaky, nefiltrované pivá, nepasterizované pivá, ochutené radlery alebo nealkoholické pivá. Každé z nich má pritom svoju špecifickú chuť a vôňu.

Čím sa vyznačuje nefiltrované pivo?

Filtrovanie je proces, ktorý predlžuje trvanlivosť piva. V priebehu tohto procesu sú z piva odstránené všetky zvyškové pivné kvasinky a ďalšie mikročastice. V pivovare musia dávať veľký pozor aby pivo neprišlo do kontaktu so vzduchom. Potom má pivo vo výsledku priezračnú farbu a nie je vôbec zakalené. Otázkou však je, či je filtrované pivo lepšie ako to nefiltrované? Pretože po filtrácii piva sa z neho odstránia spomínané kvasinky a mikročastice, ktoré pivu dodávajú jeho osobitú chuť a arómu. Nefiltrované pivo naopak tieto zložky obsahuje a vyznačuje sa preto plnšou a bohatšou chuťou, čo milovníci piva určite ocenia.

Čo obsahuje nefiltrované pivo?

Hovorí sa, že jedno pivo denne je zdraviu prospešné. Pravdepodobne je to aj pravda, nakoľko v pive je množstvo dôležitých látok a minerálov, ktoré telo v primeranej dávke potrebuje. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, aké látky sú v nefiltrovanom pive:

  • Minerály a stopové prvky – je ich až okolo 30. Pivo Vďaka týmto minerálom a stopovým prvkom pivo pôsobí na telo zásadito a dokáže čistiť ľadviny. Preto je odporúčané dať si jedno pivo po ťažkej fyzickej práci či po športovom výkone. Jedným z najdôležitejších minerálov, ktorý pivo obsahuje je kremík, ktorý pochádza z jačmenných zŕn.
  • Antioxidanty – sú dôležité pre tráviaci systém, ľadviny a dokážu chrániť organizmus pred civilizačnými chorobami.
  • Bielkoviny – sú dôležité pre zdravie a taktiež dodávajú pivu bohatú chuť. Práve v nefiltrovanom pive je ich dostatočné množstvo, preto je jeho chuť intenzívnejšia. V klasických pivách sú tieto bielkoviny nežiadúce a sú z piva odstraňované, pretože by pivo zakalili.
  • Sacharidy – v hotovom pive sa väčšinou nenachádzajú žiadne jednoduché cukry, pretože ich pivné kvasinky premenili na alkohol. Jednoduché cukry boli dodané zo sladu do piva. Zo zložitých cukrov sú v pive väčšinou iba dextríny, ktoré sú v pive zo škrobu sladového jačmeňa. Tieto dextríny spôsobujú v pive jemne sladkú chuť.
  • Enzýmy – sú pre telo dôležité pretože zabraňujú predčasnému starnutiu, zbavujú organizmus jedov, uľahčujú príjem minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Enzýmy dokonca udržujú pri živote každú molekulu ľudského tela.

Domaci pivovar eshop - pivo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *