Nepasterizované, nefiltrované a kvasinkové pivo

Moderné technológie a postupy varenia piva sa čoraz častejšie zavádzajú do rôznych malých či veľkých pivovarov. Medzi najzásadnejšie úpravy tohto obľúbeného nápoja patrí filtrovanie a pasterizácia. Tieto úpravy samozrejme upravili jeho chuť a vôňu. Niektoré sa však snažia zachovať tradičné postupy výrobného procesu  a tak naopak vyrábajú nepasterizované a nefiltrované pivá. Poďme sa spolu pozrieť na to ako sa k nám dostane nefiltrované, nepasterizované či kvasinkové pivo.

Nepasterizované pivo z tanku

Určite ste si všimli, že do ponuky rôznych prevádzok sa dostali aj nepasterizované pivá z tanku. Pre zaujímavosť Vám môžeme napísať, že proces pasterizácie vymyslel francúzsky vedec Louis Pasteur. V prípade piva sa proces pasterizácie zavádza tesne pred stlačením do suda či fľašiek. V priebehu tohto procesu je pivo zahriate na vysokú teplotu, čím dochádza k spomaleniu až úplnému zabrzdeniu živých procesov, ktoré v pivu prebiehali. Ak sa pivo plní do sudov, tak je pivo zahriate na teplotu približne 72 °C na dobu 30 až 60 sekúnd. Ide o tzv. bleskovú pasterizáciu. Ak sa bude pivo plniť do fľašiek, tak pivovary používajú tzv. tunelovú pasterizáciu, ktorá trvá od 10 až do 20 minút. Pri tejto metóde je pivo zahriate iba na 60  °C. Hlavnou výhodou pasterizácie je, že pivo dosahuje dlhšiu trvanlivosť, čo ocenia hlavne exportéri piva.

Nefiltrované pivá

Filtrovanie patrí tiež medzi procesy, ktoré predlžujú trvanlivosť tohto zlatistého moku. Nefiltrované pivá sa však vyznačujú mierne zakalenou farbou, s bohatšou a plnšou chuťou, čo milovníci piva určite ocenia. Filtrované pivá sú naopak priezračné, nakoľko sú zbavené zbytkových kvasiniek a ďalších mikročastíc, ktoré pivu dodávajú jeho špecifickú chuť.

Domaci pivovar eshop - Nepasterizované, nefiltrované a kvasinkové pivo

Kvasinkové pivá

Kvasnicové pivo je špecifické v tom, že môže prejsť aj filtráciu aj pasterizáciou. Podľa zákona je kvasnicové pivo také, ktoré je vyrobené dodatočným prídavkom čistej kvasinkovej kultúry alebo podielom rozkvasenej mladiny do hotového piva. Kvasinky sa teda pridajú do hotového piva aj na záver. Kvasinky potom zasa pracujú a dodajú pivu špecifickú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.