V posledných rokoch výrazne stúpa počet ľudí, ktorým bola diagnostikovaná choroba s názvom celiakia. Táto choroba sa vyznačuje trvalou neznášanlivosťou imunitného systému voči gluténu. Glutén je lepková bielkovina, ktorá sa nachádza v rôznych druhoch obilia, akými sú napríklad pšenica, raž, špalda, jačmeň či ovos. Mnohí ľudia s touto diagnózou majú o niečo iní jedálniček ako ostatní. Musia si dávať predovšetkým pozor aby nezjedli niečo, čo ich organizmu škodí a čo môže vyvolať nežiadúce reakcie. S celiakiou sa však dá viesť úplne normálny život, dokonca možno ešte o čosi zdravší.
Môžem si dať pivo ak trpím celiakiou?
Touto otázkou sa zaoberá väčšina dospelých ľudí, ktorým bola diagnostikovaná celiakia a doposiaľ si pivko radi dopriali. Pivo je totiž vyrábané vo veľkej miere z jačmeňa a pri pivných špeciáloch aj z pšenice, čo môže byť pre ľudí trpiacich týmto ochorením nežiadúce. Treba si však uvedomiť to, že každý organizmus je iní a na rôznu hodnotu bielkovín reaguje inak, preto neexistuje úplne jednoznačná odpoveď. Vo všeobecnosti by však jedno malé pivo napríklad plzeňského typu celiatikom nemalo uškodiť. Bielkovina by sa totiž v pive mala nachádzať úplne v minimálnom množstve, pretože pri výrobe piva dochádza k jeho číreniu, ktoré sa realizuje tzv. zrážaním bielkovín. Pre pivovarníkov je dôležité spraviť tento krok čo najlepšie, pretože ak by v pive ostali bielkoviny, mohlo by sa pivo začať kaziť a navyše by bolo veľmi kalné.
Ako často môžem piť pivo pri celiakii?
Ak patríte k milovníkom piva a neviete sa ho za žiadnych okolností vzdať, skúste si dať jedno najlepšie malé pivo približne raz za týždeň. Je nevyhnutné však, aby ste sami na sebe vyskúšali, ktoré pivo je pre vás v poriadku a ktoré by vám mohlo spôsobovať prípadné nepríjemnosti. V ponuke obchodov sú aj rôzne pivá určené špeciálne pre celiatikov. Väčšinou majú veľmi príjemnú chuť aj vôňu a málokto by ich rozpoznal od „klasického“ piva. Niektoré zdroje však uvádzajú, že tieto piva môžu obsahovať viac lepku ako práve klasický ležiak svetlého typu.
Na výpočet obsahu lepku v pive však neexistujú žiadne vzorce či tabuľky dostupné pre verejnosť. Väčšinou sa testy na obsah lepku v pive musia robiť v špeciálnych laboratóriách či výskumných strediskách. Svetlé či tmavé pivo, ktoré je vyrábané od iného výrobcu sa môže v procese varenia odlišovať a hodnoty sú preto odlišné takmer pri každom pive a značke. Pred pravidelnou konzumáciou tohto zlatistého moku pri celiakii, sa však v prvom rade poraďte s vašim lekárom, ktorý bude mať prehľad o vašom celkovom zdravotnom stave.
Komentár
Mozem za seba povedat ako celiatik, ze mne jedno normalne pivko ci dve raz za cas cobec neuskodi 🙂