Pivo Pils či Pilsner je najobľúbenejší svetlý ležiak

Pivných štýlov je v obchodoch a miestnych pohostinstvách niekoľko. Avšak medzi najznámejší a najobľúbenejší typ piva nielen u nás ale aj v celom svete patrí pivo známe pod označením Pilsner. Toto pivo patrí do skupiny spodne kvasených pív, kde pri jeho kvasení nevznikajú žiadne vonné látky alebo estery. Ďalším dôležitým znakom spodne kvasených pív je to, že dlhé studené dokvasovanie prebieha vo veľkých tankoch určených na pivo. Tu prebieha pomalé kvasenie po dobu od 3 týždňov až do 3 mesiacov, kde kvasnice spotrebujú všetky zvyšky kvasných cukrov a pivo sa krásne vyčistí a jeho chuť sa ustáli.

Spodne kvasené pivo Pilsner

Najrozšírenejším a najznámejším pivom na svete je svetlé spodne kvasené pivo. Spodne kvasené pivá sa vyrábajú kvasením, ktoré prebieha pri nižších teplotách a to od 8 – 14 °C. Až asi 90% celkovej produkcie piva tvorí svetlý ležiak plzeňského typu, známy tiež pod označením „Pils“, „Pilsner“ alebo aj „Lager“. Tento typ piva sa vyznačuje svetlou farbou, jemnou sladovou chuťou, nízkou horkosťou a príjemnou chmeľovou vôňou.

Domaci pivovar eshop - pivo pils

Domaci pivovar eshop – pivo pils

Aké poznáme štýly piva Pilsner?

Pilsner pivo sa vďaka jeho výbornej chuti  vyrábalo v rôznych kútoch sveta. Preto existujú viaceré štýly tohto piva a Pivovarnícka asociácia v dnešnej dobe rozlišuje až tri druhy plzeňského piva a to:

  • Plzeňské pivo českého štýlu – u nás je tento štýl najobľúbenejší a s radosťou si ho vychutnávame už niekoľko generácií. Plzeňské pivo českého štýlu sa vyznačuje zlatou plnou farbou, strednou horkosťou a výraznou arómou.
  • Plzeňské pivo nemeckého štýlu – sa vyznačuje svetlejšou až zlatou farbou, s výraznou chmeľovou a veľmi horkou chuťou.
  • Plzeňské pivo evropského štýlu – sa vyznačuje sladkou málo výraznou chuťou. Tento štýl piva môže byť vyrobený aj z iného ako jačmenného sladu.

Pivo Pils a jeho sila, farba a horkosť 

Sila piva sa v minulosti testovala tzv. nohavicou skúškou. Mladina sa naliala na drevnú lavicu a keď sa testovací pán v kožených nohaviciach na ňu prilepil, tak bolo všetko v poriadku, ak nie tak mladina bola ešte príliš riedka. Neskôr sa však sila piva začala vyjadrovať v stupňoch. Jeden stupeň znamená jedno percento extraktu pôvodnej mladiny t.j. EPM v pive. Napríklad klasická dvanástka obsahuje 12% extraktu pôvodnej mladiny, čo však nijako nesúvisí s množstvom alkoholu v pive. Pilsner pivo má silu piva v rozmedzí od 11-12 % EPM. Farba piva Pilsner sa označuje pod pojmom EBC a dosahuje hodnoty od 10-12, pre porovnanie napríklad Stout má EBC až 250 jednotiek. Pri spodne kvasených pivách platí, že čím je pivo tmavšie tým má aj sladšiu chuť, z dôvodu použitia karamelového sladu, ktoré výsledné pivo osladí. Keďže pivo má byť horké , tak sa na jeho etikete väčšinou uvádza aj horkosť. Horkosť piva Pilsner sa v európskej škále EBU pohybuje v rozmedzí 35-38 jednotiek. Viacej chmeleným pivným štýlom akým je napríklad IPA kde sa EBU pohybuje od 90-150 EBU, ale niektoré pivné špeciály môžu mať horkosť až 1000 a viac jednotiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.