Často kladené otázky

Môžete použiť obe možnosti, majú však rozdielny efekt. S maltózou prebehne kvasenie na vyššej hustote a pivo bude mať plnšiu chuť, avšak bude mať menej alkoholu. Dextróza nezanechá žiadny zbytok vo fermentačnej nádobe a pivo bude mať vyšší obsah alkoholu.

Ak vaše pivo nemá dostatočnú penivosť pri otvorení môže to mať za následok niekoľko dôvodov. Tu sú najlepšie tipy, ako zvýšiť penivosť: použiť maltózu miesto dextrózy, včas stočiť pivo do fliaš, menšie riedenie mladinového koncentrátu, zvýšiť množstvo cukru do sekundárneho kvasenia (ale nie viac ako 3g na 0,5L), na umývanie fliaš nepoužívať mydlo ani saponáty, dlhšie ležanie pivo vo flašiach.

Pri vrchnom kvasení ideálne do 10°C, čo dodáva pivu väčšiu jemnosť. Pri spodnom kvasení je odporúčaná maximálne do 5°C. Teploty ležania môžu byť aj vyššie, ale skracuje sa tým doba trvanlivosti piva. V každom prípade je nutné zamedziť prístup slnečného svetla a skladovať s pri stabilnej teplote vzduchu a bez výkyvov.

Rozdiel je v použitých kvasinkách a teplotách pri ktorých kvasia. Kvasinkám, ktoré kvasia vrchne, vyhovuje teplota medzi 20-25°C. Naopak pri spodne kvasených pivách prebieha kvasenie okolo 12°C. Pri vrchnom kvasení je väčšinou veko kvasnej nádoby uzavreté a uvoľnuje sa oxid uhličitý cez vodnú zátku. Pri spodnom kvasení sa kvasná nádoba necháva otvorená a zbiera sa pena.

Mladina je základným medziproduktom pri výrobe piva, v príncípe sa jedná o nachmelenú sladinu. Mladina je medzistupňom pri výrobe piva. Naše mladinové koncentráty sú dehydrované pre lepšiu skladovateľnosť. Pridaním kvasníc a vody sa mladina “prebudí” a cukry sa začnú meniť na alkohol a oxid uhličity.

Sladina je prvý medziprodukt pri výrobe piva. Je to sladký neochmelený roztok cukrových, bielkovinných a ďalších látok získaných zo sladu. Je to predprodukt mladiny.