Ak patríte k milovníkom piva a chcete skúsiť niečo zaujímavé, tak je tu pre Vás domáce varenie piva. Svoje doma uvarené pivo môžete mať doma hotové už za pár týždňov, pričom samotná príprava Vám nezaberie ani hodinku času. Dobrou správou je, že výroba piva už nie je výsadou iba veľkých pivovarov, ale domáce pivo si môžete spraviť vo Vašej kuchyni.
Čo všetko potrebujem na varenie vlastného piva?
- Domáci pivovar
- Mladinový koncentrát
- Pivné kvasnice (súčasť konentrátu)
- Kvasný cukor
- Dezinfekcia
- Voda
Alebo môžete využiť náš akciový set, v ktorom máte všetko čo potrebujete a na ďalšiu várku piva Vám stači už iba mladinvý koncentrát a kvasný cukor.
Ako to prebieha?
Proces varenia piva z mladinového koncentrátu je veľmi jednoduchý. Najprv nezabudnite všetko čo príde do kontaktu s pivom vydenzifikovať, následne vo fermentačnej nádobe zmiešate vodu, mladinový koncentrát, pivné kvasinky a kvasný cukor. Potom nádobu uzavrite, dajte na ňu kvasnú zátku a umiestnite ju do tmavej miestnosti o tepote 20-24 stupňov. Tu začne primárne kvasenie. Po približne 1,5 týždni pivo nafľaškujte, pridajte 3g kvasného cukru alebo kvasný cukrík. Následne bude prebiehať sekundárne kvasenie 1-2 týždne. Po tomto náročnom čakaní si však budete môcť vychutnať pivko, ktorému budete môcť dať prívlastok “Moje pivo”.
Umytie a sterilizácia
Mladina, cukor a kvasinky
Kvasenie vo fermentačnej nádobe
Nafľaškovanie a odležanie
Prečo si uvariť vlastné pivo?
Už viac neváhajte a skúste si Vaše pivo uvariť v pohodlí domova. Nezaberie Vám to veľa času ani financií a dokážete ním ohúriť nie jedného kamaráta, suseda, známeho či rodinu. Ďalšou výhodou je, že viac nebudete musieť chodiť do supermarketu pre klasické ležiaky, ale dokážete si pivo uvariť z rôznych kútov sveta, druhov a typov piva, farieb či obsahu alkoholu. Neostáva nič iné ako popriať “Pivu zdar!”