Návod na prípravu piva z mladinového koncentrátu INPINTO

V tomto návode je popísaný postup na domácu výrobu piva z mladinových koncentrátov značky INPINTO.

Budete potrebovať:

Dezinfekcia

Dezinfekcia je najdôležitejšia etapa v procese domácej výroby piva. Dezinfekcia zabíja mikroskopické baktérie, divoké kvasinky a plesne, ktoré môžu znehodnotiť chuť domáceho piva. Všetko čo príde do kontaktu s pivom ( nástroje, banky, poháre, fľaše …) musí byť pred kontaktom s pivom vopred dezinfikované.

  1. Vo fermentačnej nádobe rozpustite dezinfekčný prášok v teplej vode
  2. Všetky kontaktné nástroje dôkladne umyte dezinfekciou, prípadne ich môžete nechať ponorené v dezinfekcií
  3. Dezinfekčný roztok nechajte vo fermentačnej nádobe aspoň 10 minút
  4. Roztok môžete vypustiť a prípadne odložiť na ďalšie použitie
  5. Nezabudnite opláchnuť aj vnútro kohútika prepláchnutím roztokom
  6. Celé vybavenie prepláchnite pod tečúcou vodou

Príprava kvasiniek

  1. Vezmite malý sáčok kvasiniek, ktorý je súčasťou mladinového koncentrátu. Nachádza sa pod čiernym vekom plechovky
  2. Do pohára nalejte vodu o teplote cca 25-30 stupňov a pridajte kvasinky (môžete pridať lyžičku maltózy alebo dextrózy)
  3. Zamiešajte a nechajte pôsobiť 10-30 minút
  4. Vrch pohára môžete zakryť, aby ste zabránili styku s okolitým vzduchom a nečistotami

Príprava mladiny

  1. Do fermentačnej nádoby nalejte približne 1-2 litre vlažnej vody
  2. Mladinový koncentrát ponorte do horúcej vody aby sa koncentrát uvoľnil od stien konzervy
  3. Nechajte odstáť približne 5-10 minút
  4. Otvorte plechovku a vylejte obsah do fermentačnej nádoby s vlažnou vodou
  5. Plechovku môžete opakovane vypláchnuť teplou vodou aby ste využili každú kvapku mladinového kncentrátu
  6. Doplňte fermentačnú nádobu vodou na požadovaný objem (teplota vody by mala byť okolo 25 stupňov)
  7. Do mladinového koncentrátu INPINTO už nie je potrebné pridávať kvasný cukor. Ak ale chcete zvýšiť množstvo alkoholu ako je štandardné, môžete pridať dextrózu podla uváženia. Upozorňujeme, že s vzhľadom na objem mikropivovaru môže aj malé množstvo zmeniť celkový obsah alkoholu.
  8. Ak máte hustomer, môžete určiť počiatočnú hustotu mladiny, čo môže byť užitočné pre ďalšie zisťovanie množstva alkoholu v pive

Vrchné kvasenie trvá v tomto prípade približne 3-4 dni v závislosti od aktivity kvasiniek a teploty prostredia v ktorom sa fermentačná nádoba nachádza. Ideálna teplota pri vrchnom kvasení je 18-25 stupňov. Pričom nižšie teploty predlžujú dobu kvasenia piva ale naopak zlepšujú jeho kvalitu. Fermentačná nádoba nesmie byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu.

POZOR: Neotvárajte fermentačnú nádobu pokým sa primárne kvasenie neskončí, inak riskujete znehodnotenie svojho doma uvereného piva.

Stáčane piva

  1. Dezinfikujte si fľaše do ktorých chcete stočiť svoje pivo (odporúčame zásobiť sa fľašami Bernard, ktoré majú patent na uzatváranie a teda nie je potrebné kupovať a narážať zátky)
  2. Nezabudnite fľaše pred plnením poriadne opláchnuť
  3. Do fliaš pridajte dextrózu cukru 3-4g na 0,5L (cca 1 kopcovitá čajová lyžička)
  4. Fľašu naplňte pivom z fermentačnej nádoby, zatvorte a pohrkajte pre lepšie rozmiešanie cukru
  5. Fľaše nechajte vo vzpriamenej polohe po dobu 14 dní v izbovej teplote 18-25 stupňov
  6. Pred ochutnávkou nezabudnite vychladiť na 3-8 stupňov 😉

POZOR: Príliš veľa cukru alebo predčasné stáčanie piva môže viesť k explózií fľaše. Naopak nedostatok cukru na sekundárne kvasenie môže viesť k nedostatočnému nasýteniu piva a takéto pivo nemusí peniť, prípadne sa môže pokaziť.

POZNÁMKA: Jemnejšiu chuť piva dosiahnete, ak stočené fľaše po 5-7 dňoch umiestnite do chladu (1-5 stupňov) po dobu aspoň 10 dní.

GRATULUJEME!

Práve ste si pripravili svoje vlastné nefiltrované kvasinkové pivo, plné vitamínov a minerálov! A čo je najlepšie, môžete mu dať prívlastok “Moje pivo”.