V tomto návode je popísaný postup na domácu výrobu piva z mladinových koncentrátov značky INPINTO.
Budete potrebovať:
- Mikropivovar INPINTO 9L
- Kovovú alebo plastovú lyžicu na miešanie
- Stredný pohár na prípravu kvasiniek
- Mladinový extrakt
- Kvasinky (súčasť mladinového koncentrátu)
- Kvasný cukor (na fľaškovanie)
- Dezinfekcia
- Voda (balená neperlivá alebo z vodovodu)
Dezinfekcia
Dezinfekcia je najdôležitejšia etapa v procese domácej výroby piva. Dezinfekcia zabíja mikroskopické baktérie, divoké kvasinky a plesne, ktoré môžu znehodnotiť chuť domáceho piva. Všetko čo príde do kontaktu s pivom ( nástroje, banky, poháre, fľaše …) musí byť pred kontaktom s pivom vopred dezinfikované.
- Vo fermentačnej nádobe rozpustite dezinfekčný prášok v teplej vode
- Všetky kontaktné nástroje dôkladne umyte dezinfekciou, prípadne ich môžete nechať ponorené v dezinfekcií
- Dezinfekčný roztok nechajte vo fermentačnej nádobe aspoň 10 minút
- Roztok môžete vypustiť a prípadne odložiť na ďalšie použitie
- Nezabudnite opláchnuť aj vnútro kohútika prepláchnutím roztokom
- Celé vybavenie prepláchnite pod tečúcou vodou
Príprava kvasiniek
- Vezmite malý sáčok kvasiniek, ktorý je súčasťou mladinového koncentrátu. Nachádza sa pod čiernym vekom plechovky
- Do pohára nalejte vodu o teplote cca 25-30 stupňov a pridajte kvasinky (môžete pridať lyžičku maltózy alebo dextrózy)
- Zamiešajte a nechajte pôsobiť 10-30 minút
- Vrch pohára môžete zakryť, aby ste zabránili styku s okolitým vzduchom a nečistotami
Príprava mladiny
- Do fermentačnej nádoby nalejte približne 1-2 litre vlažnej vody
- Mladinový koncentrát ponorte do horúcej vody aby sa koncentrát uvoľnil od stien konzervy
- Nechajte odstáť približne 5-10 minút
- Otvorte plechovku a vylejte obsah do fermentačnej nádoby s vlažnou vodou
- Plechovku môžete opakovane vypláchnuť teplou vodou aby ste využili každú kvapku mladinového kncentrátu
- Doplňte fermentačnú nádobu vodou na požadovaný objem (teplota vody by mala byť okolo 25 stupňov)
- Do mladinového koncentrátu INPINTO už nie je potrebné pridávať kvasný cukor. Ak ale chcete zvýšiť množstvo alkoholu ako je štandardné, môžete pridať dextrózu podla uváženia. Upozorňujeme, že s vzhľadom na objem mikropivovaru môže aj malé množstvo zmeniť celkový obsah alkoholu.
- Ak máte hustomer, môžete určiť počiatočnú hustotu mladiny, čo môže byť užitočné pre ďalšie zisťovanie množstva alkoholu v pive
Vrchné kvasenie trvá v tomto prípade približne 3-4 dni v závislosti od aktivity kvasiniek a teploty prostredia v ktorom sa fermentačná nádoba nachádza. Ideálna teplota pri vrchnom kvasení je 18-25 stupňov. Pričom nižšie teploty predlžujú dobu kvasenia piva ale naopak zlepšujú jeho kvalitu. Fermentačná nádoba nesmie byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu.
POZOR: Neotvárajte fermentačnú nádobu pokým sa primárne kvasenie neskončí, inak riskujete znehodnotenie svojho doma uvereného piva.
Stáčane piva
- Dezinfikujte si fľaše do ktorých chcete stočiť svoje pivo (odporúčame zásobiť sa fľašami Bernard, ktoré majú patent na uzatváranie a teda nie je potrebné kupovať a narážať zátky)
- Nezabudnite fľaše pred plnením poriadne opláchnuť
- Do fliaš pridajte dextrózu cukru 3-4g na 0,5L (cca 1 kopcovitá čajová lyžička)
- Fľašu naplňte pivom z fermentačnej nádoby, zatvorte a pohrkajte pre lepšie rozmiešanie cukru
- Fľaše nechajte vo vzpriamenej polohe po dobu 14 dní v izbovej teplote 18-25 stupňov
- Pred ochutnávkou nezabudnite vychladiť na 3-8 stupňov 😉
POZOR: Príliš veľa cukru alebo predčasné stáčanie piva môže viesť k explózií fľaše. Naopak nedostatok cukru na sekundárne kvasenie môže viesť k nedostatočnému nasýteniu piva a takéto pivo nemusí peniť, prípadne sa môže pokaziť.
POZNÁMKA: Jemnejšiu chuť piva dosiahnete, ak stočené fľaše po 5-7 dňoch umiestnite do chladu (1-5 stupňov) po dobu aspoň 10 dní.
GRATULUJEME!
Práve ste si pripravili svoje vlastné nefiltrované kvasinkové pivo, plné vitamínov a minerálov! A čo je najlepšie, môžete mu dať prívlastok “Moje pivo”.