Varenie piva už nie je výsadou iba veľkých pivovarov, ak máte náš domáci pivovar tak si môžete pripraviť vlastné pivko v pohodlí domova. V tomto článku si popíšeme recept na pivo z domáceho mikropivovaru pomocou mladinového koncentrátu. Príprava domáceho piva z mladinového kocentrátu je pomerne nenáročná na čas. Celý proces zaberie približne 30 minúť a potom už treba iba čakať 😉
Čo potrebujeme na domácu výrobu piva?
Tento recept na pivo je pripravený pomocou domáceho mikropivovaru BREWFERM plus a obsahuje nesledovné nástroje:
- fermentačná nádoba s objemom 30 l,
- kvasná zátka s tesnením,
- vypúštací ventil,
- kefa na čistenie fliaš,
- zátkovač a zátky,
- dezinfekcia,
- kvasný cukor
- mladinový koncentrát (obsahuje pivné kvasnice).
- Miešadlo
- Nalepovací teplomer
- Hustomer s odmernou nádobou
Recept na pivo – Poďme na to
- Prvým veľmi dôležitým krokom pri príprave piva je poriadne vydezinfikovať všetko čo príde do kontaktu s pivom. Preto nezabudnite poriadne vyčistiť poháre, lyžičky, fermentačnú nádobu a taktiež aj kuchynskú linku pomocou dezinfekcie. Stačí 1-2 ližičky na 1L vody.
- Keď je všetko vyčistené môžeme sa pustiť do samotného varenia domáceho piva podľa receptu. V našej zostave sa nachádza mladinový koncentrát Pilsner s kvasinkami, ktorý si môžete vymeniť za iný, my sme použili mladinový koncentrát Brewmaker Scottish Heavy. Keď máte nachystané a dezinfikované potrebné náradie na prípravu domáceho piva, nasaďte na fermentačnú nádobu vypúšťací ventil a dajte ho do zatvorenej polohy. Nezabudnite tiež nalepiť nalepovací teplomer, aby ste vedeli v akej teplote prebieha proces kvasenia.
- Následne si zoberte mladinový koncentrát, ktorý ste si zvolili podľa vašej chutí. Pod plastovým vrchnákom sa nachádzajú pivné kvasnice. Pivné kvasnice zmiešajte vo vydezinfikovanom pohári s vlažnou vodou (približne 1,5 dcl) a jednou lyžičkou kvasného cukru. Pivné kvasnice zohrávajú pri kvasení piva veľmi dôležitú funkciu.
- Mladinový koncentrát nalejeme do fermentačnej nádoby. Aby šla tekutina z nádoby ľahšie, môžete ju dať na chvíľu do horúcej vody, kde sa stane tekutejšia. Nevyužitý obsah nádoby z mladinového koncentrátu môžete prepláchnuť horúcou vodou a naliať ho do fermentačnej nádoby. Pridajte pridajte niekoľko litrov vlažnej vody a pivné kvasnice a poriadne premiešajte. Následne doplňte požadovaný objem vody do fermentačnej nádoby.
- Pri mladinovom koncentráte býva uvedené na aký objem piva je daný koncentrát určený. My sme v našom prípade mali mladinový koncentrát na 23 litrov domáceho piva. Keď je vo fermentačnej nádobe mladinový koncentrát, požadovaný objem vody a pivné kvasnice, nezabudnite ešte pridať kvasný cukor. Kvasný cukor je dôležitý, aby primárne kvasenie prebehlo bez problémov. Všetko poriadne premiešajte pomocou miešadla a fermentačnú nádobu uzavrite uzáverom.
- Do uzáveru umiestnite kvasnú zátku a nalejte do nej horúcu vodu. Fermentačnú nádobu dajte na chladné a tmavé miesto aby sa teplota v jej okolí pohybovala v okolo 21 stupňov – záleží od typu mladinového koncentrátu, vhodné rozmedzie sa nachádza na obale mladinového koncentrátu. Veľký chlad alebo teplo by mohli pivo pokaziť čo by bola veľká škoda.
- Po pár hodinách začne voda v kvasnej zátke bublať a začne prebiehať primárne kvasenie. Primárne kvasenie trvá približne týždeň a pol, to záleží ale aj od teploty okolia a pivného štýlu. Keď voda v kvasnej zátke prestane bublať, skontrolujte obsah alkoholu v pive pomocou hustomeru. Ak sa obsah alkoholu pohybuje na požadovanej hodnote, tak sa primárne kvasenie skončilo.
- Po primárnom kvasení pivo ešte nie je pripravené na konzumáciu. Je totiž nevyhnutné, aby prebehlo ešte sekundárne kvasenie, ktoré prebieha vo flašiach. Objem celej fermentačnej nádoby je teda potrebné nafľaškovať. Fľašky by mali byť sklenené a najlepšie z tmavého skla. Domáce pivo opatrne nafľaškujte do fľašiek pomocou stáčača.
- Nezabudnite ešte do každej fľašky pridať približne 3 g kvasného cukru, alebo kvasné cukríky, tak získa pivo ešte dokonalejšiu chuť. Nafľaškované pivo uložte na chladné a tmavé miesto, aby v ňom prebehlo sekundárne kvasenie. Sekundárne kvasenie trvá približne dva a viac týždňov. Čim dlhšie vydržíte pivo nevypiť tým bude pivo mať pivo vyváženejšiu chuť.
- Po sekundárnom kvasení si môžete pivo vychutnať v pohodlí vašej obývačky s rodinou, priateľmi či známymi. Nezabudnite však, že najlepšie chutí dobre vychladené!
Tento recept na varenie piva je jednoduchý a keď si ho niekoľko krát zopakujete, budete už automaticky vedieť celý postup z pamäti. Na koniec, Vám prejeme veľa zdaru pri vareni vlastného piva a dúfame, že Vám tento recept na pivo bude nápomocný.
Pridaj komentár