Stupňovitosť piva

Pivo patrí medzi najstarší a najrozšírenejší nápoj na svete. Dokonca prvá zmienka o tomto zlatistom moku pochádza z doby až tritisíc rokov pred Kristom. Prvý recept pochádza z Egypta a šíril sa do celého sveta. Pivo si jednoducho získalo obdiv za krátky čas vďaka jeho výbornej chuti. Postupom času ľudia začali s pivom experimentovať a začali vytvárať nové druhy a chute. V súčasnosti poznáme naozaj veľké množstvo pivných štýlov. Sledujeme napríklad jeho farbu, stupňovitosť piva, jeho horkosť alebo proces stáčania. Pivo môže byť tiež alkoholické a nealkoholické. Na výber je teda z rôznych pivných variácií a každý pivkár si príde na svoje.

Stupňovitosť piva a jeho delenie

Stupňovitosť piva je jeho základnou hodnotou a označuje sa skratkou EPM čo znamená extrakt pôvodnej mladiny. Stupňovitosť si však netreba zamieňať s obsahom alkoholu v pive. Kvalita a chuť piva sa určuje v prvom rade podľa podielu extraktivných látok, v mladine pred kvasením, predovšetkým cukrov (glukózy a maltózy), ktoré sa premenia na alkohol a oxid uhličitý . Čím viac látok sa zo sladu uvoľní, tým je pivo plnšie a chutnejšie. Napríklad v obľúbenom desaťstupňovom pive je obsah týchto látok 10%, v dvanásťstupňovom je to 12% a napr. v šestnásťstupňovom je to 16% atď. Stupňovitosť piva teda udáva percentuálny podiel cukru v pive pred kvasným procesom. S rastúcou stupňovitosťou samozrejme rastie aj hustota piva.

Stupňovitosť piva ovplyvňuje obsah alkoholu

Na obsah alkoholu v pive má vplyv množstvo zkvasiteľného extraktu, ktorý obsahuje až 95% cukru ako aj miera prekvasenia. Každá značka má však svoj stupeň prekvasenia, čo znamená, že sládkovia nechajú prekvasiť iba určitú časť tohto extraktu a tým dokážu ovplyvniť jeho plnosť a samozrejme aj obsah alkoholu.  Varenie piva má teda svoj určitý postup, ktorý veľký výrobcovia musia presne dodržiavať, aby zakaždým chutilo rovnako a pivkári boli s jeho kvalitou stále spokojní.

Ako sa určuje stupňovitosť piva?

Na zistenie stupňovitosti piva sa používa sacharometer, ktorý sa ponorí do odmerného valca. Táto hodnota sa dá odmerať aj hustomerom, refraktometricky alebo rozborom.

Kým sa pivo dostane na náš stôl v obľúbenej krčmičke či v obývačke prejde si dlhou cestou. My si ho však už jednoducho nalejeme do pohára a vychutnávame si jeho príjemnú a osviežujúcu chuť. Na výber máme skutočne z množstva druhov, stupňov a farieb, preto sa nebojte experimentovať a niekedy vyskúšať aj iné pivo ako klasický svetlý ležiak.

Domaci pivovar eshop - pivo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *