Pivo je nápoj, ktorí si mnoho Slovákov vychutnáva dobre vyhladený, správna teplota piva je teda veľmi dôležitá. Avšak rozmýšľali ste niekedy nad tým, akú teplotu by malo mať práve načapované pivo? Ak áno, tak pokračujte v čítaní nasledujúcich riadkov a dozviete sa o správnej teplote piva viac.
Správna teplota piva je základ
Každý odborník na pivo Vám povie, že na to aby ste si pivo vychutnali na najvyššej úrovni, je nutné ho načapovať v správnej teplote. Na svete dokonca existujú ľudia, ktorí sa živia tým, že chodia po jednotlivých podnikoch a učia tamojších barmanov a čašníkov, ako majú načapovať správne pivo. Pre niekoho to môže byť dokonca aj práca snov.
Buďme presnejší
Avšak ako sa hovorí, nič nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá. Akú teplotu by teda malo mať pivo pri čapovaní? Teplota klasického svetlého ležiaka sa pohybuje v rozmedzí 5 až 7 stupňov Celzia. Tento pivný štýl je u nás aj v susedných Čechách najobľúbenejší.
Okrem overenej klasiky však existujú aj iné pivné štýly, ktoré majú tiež svoje odporúčané hodnoty. Napríklad pivný štýl ALE sa podáva pri vyšších teplotách a to 8 až 10 °C, belgické špeciály si vyžadujú teplotu podávania napríklad až nad 10 °C. Tieto špeciálne pivné štýly sa však u nás až tak nepreferujú, väčšinou sa podávajú iba v menších pivotékach.
Správna teplota piva sa dá rozdeliť do niekoľkých kategórií. A to na:
- Veľmi studené pivá (0-4 °C) – táto teplota je vhodná pre nealkoholické piva, Cidery alebo špeciály akými je napríklad Canadian Golden.
- Studené pivá ( 4-7 °C) – táto teplota piva je ideálna pre zahnanie smädu najmä v teplom období. Táto teplota piva sa odporúča napríklad pri Pilsneroch, svetlých aj tmavých ležiakoch alebo pri pivách s vyšším obsahom alkoholu.
- Chladené pivá (8-12 °C) – takáto teplota piva sa odporúča pre pivné štýly, ktoré sa vyznačujú plnším telom a širšou paletou chutí a vôní. Medzi takéto pivné štýly patrí napríklad Stout, Dry Stout, American Pale Ale, Amber Ale, Irisch ale alebo tzv. Schwarzbier.
- Pivnicová teplota (12-14 °C) – je ideálna pre pivá, ktoré by sa nedokvasili pri nižších teplotách a s vyšším obsahom alkoholu. Ide najmä o pivné štýly Indian Pale Ale, Old Ale, Schottish Ale, Bock a podobne.
- Teplé pivá (14-16 °C) – servírovanie týchto pív je pri naozaj vysokej teplote. Ide hlavne o pivá, ktoré majú vysoký obsah alkoholu a intenzívnu vôňu a chuť. Medzi takéto pivné štýly patrí Double IPA, Imperial Stout, Barley Wine alebo Eisbock.
Ideálna a odporúčaná teplota sa dodržiava hlavne u profesionálnych podnikoch alebo pri špeciálnych pivných príležitostiach a oslavách. Avšak, vy si v pohodlí domova môžete vychutnať pivko v takej teplote, ktorá vám najlepšie vyhovuje.
Pridaj komentár