Pivo a dobré jedlo k sebe nezameniteľne patria. Keď Vás prepadne hlad, je dobré mať niečo rýchle a dobré po ruke. V pivných receptoch Vás možno niečím inšpirujeme a dobroty si pokúsite pripraviť aj doma, pre Vás, manžela či manželku, priateľov alebo rodinu či známych.
Domáce zemiakové lupienky
Domáce zemiakové lupienky chutia zaručene lepšie ako tie kupované z obchodu. Suroviny, ktoré budete potrebovať sú:
- Zemiaky,
- Soľ,
- Mleté čierne korenie,
- Mletú červenú paprika,
- Olej,
- Dresing: biely jogurt, cesnak (podľa chuti), cibuľa (podľa chuti), vegeta, horčica.
Tento recept je naozaj veľmi jednoduchý, stačí ak si zemiaky ošúpete a nakrájate ich na čo najtenšie plátky. Poukladajte ich na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie (kvôli lepšiemu umývaniu plechu), pridajte soľ, papriku, mleté čierne korenie a nakoniec pridajte olej. Všetko dobre premiešajte aby sa jednotlivé chute spojili. Plech dajte do vyhriatej rúry na cca 40-45 minút, pri teplote 200-210 stupňov. Keď budú zemiaky vyzerať chrumkavo môžete ich vybrať.
Ak si chcete k domácim zemiakovým lupienkom spraviť chutný a aj zdravý dresing môžete skúsiť recept na tento: zmiešajte biely jogurt, najemno nakrájanú cibuľku, pretlačené strúčiky cesnaku, štipku vegety a 1 ČL horčice. Všetko dobre premiešajte a vynikajúci dresing je na svete.
Slimáky z lístkového cesta
Tzv. slané „slimáky“ pozná určite každý z nás. Pripraviť ich doma tiež nie je žiadna veda. Suroviny, ktoré budete potrebovať sú:
- Lístkové cesto,
- Vajíčko
- Salsa: paradajkový pretlak, kečup, pizza korenie, trochu vody
- Prílohy: podľa chuti (syr, saláma, šunka, klobása, slanina…)
Ako prvé si pripravíme salsu, tak, že zmiešame všetky suroviny. Salsa by sa mala dať ľahko roztierať, avšak nemala by byť vodnatá. Takto pripravenou zmesou potrieme lístkové cesto, ktoré sme si mierne vyvaľkali. Postrúhame syr, pridáme prílohy podľa chuti a lístkové cesto zavinieme do rolky, ktorú pokrájame na cca 2 cm hrubé plátky. Následne takto pripravené slimáky, potrieme rozšlahaným vajíčkom, aby boli pekne do zlatista upečené.
Tyčinky z lístkového cesta
Tieto tyčinky z lístkového cesta zvládne aj skutočný začiatočník či začiatočníčka, no napriek tomu, že sú jednoduché na prípravu chutia skvele. Na ich prípravu potrebujeme:
- Lístkové cesto,
- Soľ,
- Rascu,
- Syr (podľa chuti)
Postup je veľmi jednoduchý. Rozložte lístkové cesto na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Môj tip je, že lístkové cesto rovno na plechu pokrájajte aby ste sa vyhli zbytočnému premiestňovaniu tyčiniek z pracovnej dosky. Keď budete mať cesto nakrájané na Vami preferovanú dĺžku a hrúbku, jemne ho posoľte, pridajte rascu a podľa chuti pridajte syr. Takto pred pripravené tyčinky vložte do vyhriatej rúry na 180-190 stupňov a pečte do zlatista.
Samozrejme si k takýmto výborným a jednoduchým pochúťkam nezabudnite vziať jedno dobre vychladené pivko, najlepšie vlastnoručne urobené.
Prajeme dobrú chuť.
Pridaj komentár