V tomto článku si predstavíme pivá, ktoré sa varia podľa pôvodných technológií, tzn. metódou vrchne kvaseného piva. Rozdiel medzi metódou vrchne kvaseného a spodne kvaseného piva spočíva hlavne v použití iného typu kvasníc a inej teploty kvasenia. Názov vrchne kvasené pivo vznikol preto, pretože po dokončení prvotného kvasenia (pri teplote 18 až 25 °C) sa kvasnice zhromažďujú na hladine. Pri vyššej teplote kvasenia vznikajú vonné látky – tzv. estery, ktoré sú pri tomto druhu piva viac než vítané. Tieto vône pripomínajú napr. ovocie, kde pri pšeničnom pive cítime vôňu po banánoch. Na Britských ostrovoch sa tento typ piva varil už pred 3000 rokmi.
Pale Ale
Jedným zo základných štýlov vrchne kvasených pív je Ale, najčastejšie v prevedení Pale Ale. Pale ALe aj napriek tomu, že má v názve svetlý (Pale) má tmavšiu, medenú až bronzovú farbu. Pivá tohto typu sú menej nasytené oxidom uhličitým a aby naplno rozvinuli svoju arómu, tak by sa mali podávať pri vyššej teplote ako klasický ležiak. Preto Vás môže niekedy zaskočiť, že Vám pri servírovaní barman či čašník prinesie teplejšie a menej nasýtené pivo. Avšak pre tento typ piva je to typické.
IPA India Pale Ale
Ďalším zástupcom vrchne kvasených pív je IPA – India Pale Ale – ktorá sa vyznačuje silnejšou a viac chmeľovou chuťou. Pôvod tohto piva je spojený s imperiálnou minulosťou v Indii. Legendy hovoria, že Britský vojaci chceli svoje pivo aj v Indii, avšak to sa po ceste pokazilo. Preto britský sládkovia dostali za úlohu vyrobiť ťaké pivo, ktoré by túto ďalekú cestu zvládlo. Podarilo sa im to vďaka pridaniu chmeľu, ktorý zlepšil konzervačné vlastnosti a pivo cestu vydržalo. Postupom času však bola IPA nahradená ležiakom a skoro zmizla zo sveta, no v súčasnosti zažíva svoje znovuzrodenie. V svojej ponuke ju má azda každý pivovar, ktorý ponúka vrchne kvasené pivo.
Bitter
Ďalšie vrchne kvasené pivo je Bitter, ktorý sa vyznačuje horkou chuťou , pričom niektoré jeho varianty sa môžu podobať ležiaku. Najväčšiemu obdivu sa teší v Anglicku.
Porter
Výborným pivom z tejto kategórie je tiež Porter. Porter je tmavé pivo bohatej chuti, ktoré vzniklo v Anglicku začiatkom 18 storočia. Chutí po praženom slade a vonia po ovocí. Objem alkoholu a jeho sila sa väčšinou rovná ležiaku. Porter bol veľmi obľúbený u robotníkov v prístavoch ako posilňujúci a osviežujúci nápoj.
Stout vznikol ako silná varianta Porteru, a postupne ho úplne vytlačil. Narozdiel od Porteru sa vyznačuje menej sladkou, viac karamelovou a plnou horkou chuťou.
Pív, ktoré sa pripravujú spôsobom vrchného kvasenia je naozaj neúrekom. Poznáme napr.: Weisse, Weizen, Witbier-Biere Blanche, Mild Ale, Scottish Ale, Golden Ale, Strong Dark Ale, Altbier, Dry Irish Stout, Pumpin Ale, Rye Ale, barley Wine atď.
Je skutočne len na Vás, ktoré z nich si chcete pripraviť v domácom pivovare. Mladinové koncentráty niektorých z nich nájdete aj v našom e-shope: Domáci-pivovar.sk
Pridaj komentár